Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatója

• Az erdőrészletek beazonosításához, elhelyezkedéséhez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Erdészeti Igazgatóság) honlapja nyújt segítséget, ahol az egyes erdőrészletek - községhatár, tag, részlet - azonosítójának megadása után a kért térképrészlet megtekinthető. - https://erdoterkep.nebih.gov.hu
• A „Tisztítsuk meg az országot” program keretében az állami erdőgazdaságok hosszabb távon a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, a megtisztított területekre a jövőben országosan 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyeznek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.
• A kertben levágott fű, lenyesett ág, lehullott gyümölcs kapcsán sokan azt gondolják, hogy a természetben lebomló anyagokat nyugodtan elhelyezhetik az erdőkben, mezőkön, utak szélén, és ezzel nem követnek el természetkárosítást, ami azonban tévedés! A zöldhulladék illegális elhelyezése éppúgy szabálytalan és büntetendő, mint a kommunális vagy más hulladék lerakása.
• Több település esetében a lakosságtól éves szinten több bejelentés érkezik a belterületeken kertekbe bejáró és ott problémákat okozó vaddisznókról. A zöldhulladék lerakatok például kiváló táplálékforrást jelentenek a vaddisznók számára, így fokozza az állatok belterületen való megtelepedését, állandó jelenlétét. A témával kapcsolatosan részletes tájékoztató található a: https://parkerdo.hu/parkerdo/tudnivalok/vaddiszno-gyik/
Ha valaki elhullott vaddisznó tetemet talál, akkor a +36 80 263-244 ingyenesen hívható zöld számon tudja értesíteni a NÉBIH szakembereit.
• Lakott területen belül előfordulhat, hogy rókával találkozunk. Ebben az esetben a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságon, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal +36 80 263-244 ingyenesen hívható zöld számán keresztül teheti meg a lakosság a bejelentést.