Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Tisztelettel köszöntök mindenkit, a mai ülésen október 22-én, ezért engedjék meg, hogy néhány emlékező gondolattal indítsam a napot. Holnap, október 23. Nemzeti ünnep, az ’56-os forradalom és szabadságharc ünnepe.

64 évvel ezelőtt még csendes volt Tököl, mert a budapesti események csak másnap mozgatták meg itt a közéletet. Egyre kevesebben vannak, vagyunk, akiknek személyes élménye az a néhány lelkesítő nap, amit akkor átéltünk. Találkozások a Tanácsházán, a kommunista vezetők elrejtőzése, többszáz személyes tüntetés a Hősök teréhez vonulva, Hlavicska egyetemista 14 pontja, Gergics Flóris gyújtóhatású verse és beszéde, a Rákosi címer kivágása a nemzeti színű zászlóból, s az elégetése alatti megdöbbenés. Hát ezt is lehet, ezt is megértük? Aztán a fenyegető ismeretlen motoros, a nemzetőrség megszervezése, a rend megőrzése. Aztán az árulások, a helyi kis árulás a repülőtéri, szovjet tankok behozása a faluba, és a nemzeti bizottsági tagok menekülése, külföld, vidék, bujkálások és a maradók feljelentése, megalázása. A vezetők bebörtönzése, a helyi kommunisták bosszúja.

És a párhuzamos, sokáig ismeretlen történet a nagy hazugság a végzetes hazaárulásról. Kádár Munkácsra repülése innen Tökölről, a gyanútlan Maléter Pál tőrbe csalása november 3-án, foglyul ejtésük, majd kivégzésük. És november 4-e, az oroszok behívása, visszahívása. Szovjet tankok Budapest utcáin, és a Kádári megtorlás. És a történek harmadik helyszíne a tököli volt huszár laktanyából kialakított honvédségi épületben lévő műszaki katonai alakulat szélnek eresztése. És 1957 tavasza, a gyors átalakítás és a tököli internáló tábor létrehozása, az ’56-os hősök, a Pesti Srácok bebörtönzése. Több mint 300 halálos ítélet, bebörtönzöttek, sebesültek, 200-240 ezer külföldre távozó magyar, 2500-3000 halálos áldozat.

És díszpolgáraink példás élete. Dr. Marlyn János, Gergics Flóris és József, s a többiek, Gergics Antal, Kudó Simon, Vaslaki Lajos, Istvánov Gergely kiölhetetlen hazaszeretete, és a szülőföld, Tököl iránti elkötelezettsége megérdemli a tiszteletet, megérdemlik azt, hogy ma is emlékezzünk rájuk. Szeretettel várunk mindenkit november 3-án Maléter kopjafánál történő megemlékezésre. Október 23-a az örömünnep, az eufória, november 4-e a gyásznap.