Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Hoffman Pál tájékoztatója a képviselő-testület 2020. augusztus 27-ei üléséről (2. rész)

Helyi városi intézmények beszámolói

• Pozitív képet kaptunk a Védőnői Szolgálat munkájáról is (vezető: Forgácsné Szabó Emese). A kedvező szakmai és a szülői vélemények mellett örömmel láttam, láttuk, hogy az újonnan nyilvántartásba vett várandósok száma ismét 100 fölé emelkedett, 103-ra nőtt. Ez nyilvánvalóan Orbán Viktor miniszterelnök kormányának családtámogatási döntéseinek köszönhető. Azt vetíti elő, hogy az utóbbi évek 80-85 elsős diák helyett újra a régi létszámú, 100 fölötti iskolai évjáratok alakulnak ki.

• Könnyű dolga volt a Képviselő-testületnek az óvodai beszámolók esetében, miután a vezető óvónők Rácz Annamária, Gajárszky Istvánné, Schleerné Szegedi Anna és Magyarics Lászlóné minden Képviselő-testületi üléshez havi beszámolót állít össze az óvodájukban folyó munkáról.
A beszámolókban megjelenetek az óvodák önállóságából fakadó specialitások, különleges vállalásaik, szolgáltatásaik. Természetesen megfogalmazódtak az intézmények igényei is. Jelentősen javítottak a helyzeten a Kt. által a közelmúltban biztosított fejlesztések. Különösen nagy előrelépést hozott a Szivárvány Óvoda 228 mFt-os újjáépítése, s a Napsugár Óvoda 30 mFt-os fűtéskorszerűsítése. Itt említem meg, hogy döntés született arról is, hogy 20%-os óvodai létszámtúllépést engedélyezett a képviselő-testület.

Gyermekeket érintett néhány támogató döntés is.

• A Tököl Szociálpolitikai Lehetőségeinek Fejlesztéséért Alapítvány segítségével 4 tököli lakos nappali ellátását segítjük a Szigethalmi Egyesített Népjóléti Intézményben, 960 eFt-ot biztosítunk erre a feladatra.
• Öt tököli gyermek sajátos nevelési intézménybe történő elhelyezését is támogattuk Szigetszentmiklóson és Budafok-Tétényben sikerült helyet találniuk a családoknak, összesen 4,5 mFt biztosításával.
• A Tököli Református Missziói Egyházközség parókia felújítását támogattuk 500 eFt-tal.
• Gergics Illés alpolgármester javaslatára ugyanilyen összeget biztosítottunk a katolikus plébánia munkáira is.
• Három pályázattal kapcsolatban is döntés születetett.
• Megtörténik ennek következtében a Művelődési Központ és Könyvtár igazgatói megbízásáról szóló kiírás, majd a döntés. Bízunk benne, hogy a jelenlegi igazgató, Halász László úr pályázik a következő időszakra is.
• Kiválónak ítélték a képviselők és a bizottságok a Napsugár Óvoda vezetésére Rácz Annamária által beadott pályázatot. A támogató egyhangú döntés egyértelműen az eddigi színvonalas, elkötelezett vezetői munkájának szólt.
• A kisebb közösségek számára kiírt pályázatokat is elbírálta a képviselő-testület. Összesen 840 eFt segíti így tevékenységüket, ezek 50 eFt-tól 175 eFt összeget jelentenek, s kilenc közösséget érintenek. Gyermekek támogatásától az idősek programjain át a hagyományőrzésig terjed a tevékenységi repertoár.
• A tököli képviselő-testület közösségeket segítő döntései ennél is nagyobb horderejűek, ugyanis a nagyobb egyesületek, alapítványok már költségvetésben megkapták a működésükhöz szükséges összegeket. Így a Művészeti Iskola, a Városi Sportkör, Szigetszentmiklós-Tököl Kick Boksz Egyesület, a Horvát, Német, Szerb Nemzetiségi Önkormányzat, a római katolikus, a református és a görögkatolikus egyházközség is komoly támogatásban részesült, összesen mintegy 40 mFt támogatásban részesült több tucatnyi közösség.
• Kiemelést érdemel a VSK-val kialakított együttműködés, amely a TAO támogatás miatt az önkormányzat a város számára rendkívül előnyösen alakult. A fiatalok sportolása mellett 200 mFt értékű beruházás valósult meg az MLSZ-MKSZ-nek köszönhetően. Ezek önkormányzati vagyongyarapodást is eredményeztek.
• Nagy jelentőségűek a térségi, települések közötti együttműködések is. A Szigetszentmiklós és Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat működése több, 8,3 mFt, a Szigethalmi Központi Ügyelet 2 mFt, a Tököl és Térsége Szennyvíztisztító Társulás 1,2 mFt éves költségvetési támogatással látja el feladatát.