Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Újraindult a város

Örömmel jelentem, hogy Tököl újraindult. Apróbb problémáink akadtak az utolsó, uszodáról szóló döntésnél, de egyébként fokozatosan indultunk meg. Először a területzárásokat szüntettük meg, aztán az óvodák és a bölcsőde állt át az ügyeleti állapotról a normális működésre. Ezt követően a játszótereket fertőtlenítettük és nyitottuk meg, majd a szabadtéri sportolási helyszíneket. Ezt követte a sportcsarnok részleges használata mert az öltözőket, mosdókat nem használhatták, de a teremben kis csoportokban lehetett foglalkozásokat tartani. A Polgármesteri Hivatalban is részleges működést alakítottunk ki. Volt lehetőség otthoni munkavégzésre, illetve a munkatársak egy része szabadságot vett ki és felváltva dolgoztak. Már teljes egészében működik a Hivatal. A Városi Uszodával akadt gondunk. Júius 22-re terveztük az uszoda újra indulását, kiderült azonban, hogy annak ellenére, hogy próbáltunk elővigyázatosnak lenni, s az elmúlt két hónapban is működtettük a rendszert, mégiscsak akadt olyan műszaki, technikai probléma, ami miatt nem tudtunk elindulni A hibát kijavítottuk, 2020.06.29-én került sor a nyitásra. Már a városi gyerektábor, a gyermeküdülő használata is megkezdődött. A Kis-Dunán, szép helyszínen, 40 fős táborban a tököli gyerekek térítésmentesen táboroznak. Használják a tököli közösségek, osztályok, s a Művészeti Iskola is ezt a lehetőséget. A tököli általános iskola igazgatója, Giczi Miklós a gyerekek számára a napközis rendszert engedélyezte.

A jogszabályoknak megfelelően igyekeztünk a közösségi élet vonatkozásában is, amit lehetett, megtartani. Május végén megemlékeztünk a Hősök Napjáról. Az emlékmű környékén könnyű volt betartani a szociális távolságot, sajnos nem voltunk túlságosan sokan ezen az eseményen. A szégyenteljes Trianoni diktátum 100. évfordulóján, június 4-én a Nemzeti Összetartozás Parkot avattuk. Gyönyörű székely kaput állítottunk fel a korábban romos helyszínen. A szépen kialakított park és a megemlékezés mindannyiunk számára emlékezetes marad.

Érdekes kezdeményezés volt a Monarchia Zenekar fellépése, az ünnepséget követően később a Szent Miklós Idősotthonban is felléptek.

Valamennyire még a közösségi élet is kapott esélyt. Abban reménykedem, hogy bár nyár van, ilyenkor mindenki a nyári szünetre készül, közösségeink újraélednek, és megszervezik a nyári-őszi programjaikat. Ami véglegesen megváltozik, az a város legnagyobb rendezvénye, a Százhalombattával és Szigetszentmiklóssal közösen szervezett nagy jelentőségű folklórfesztivál. A már 25 éve szervezett Summerfest. Tucatnyi külföldi csoportot szoktunk fogadni, rengeteg néző és résztvevő élvezte a programokat. Ez az esemény augusztus 12. és 20. között úgy ahogy az korábban szokott, most biztos nem valósul meg. Halász László művelődési ház igazgatóval egyeztettünk, aki dolgozik azon, hogy augusztus 20. táján két-három napos eseménnyel mégiscsak megörvendeztethessük a tökölieket.

Tökölön négy koronavírusos megbetegedés volt és több mint 30-an voltak hatósági házi karanténba rendelve. Természetesen a kezdetektől igyekeztünk felkészülni. Korán tudtunk szájmaszkokat és kesztyűket szerezni, fertőtlenítő eszközöket biztosítani. Nemcsak az intézményekben dolgozóknak, hanem a város üzleteihez is eljuttattunk ezekből. Aki igényelte, az a Polgármesteri Hivatalban térítésmentesen bármikor kapott ilyen felszerelést. Egy alkalommal vált feszültebbé a helyzet, amikor egy tököli idősotthoni megbetegedésről kaptunk tájékoztatást. Szerencsére, nagyon jó körülmények között gondozzák itt az időseket, s dr. Halász Ilona háziorvos is nagy segítséget jelentett. Az elkülönítés sem volt problémás, így nem terjedt el a vírus abban az otthonban sem.

Tökölön viszonylag kevesen találkoztak a járvány következményeivel. Ezért aztán küzdenünk is kellett, mert az emberek egy része sajnos elbagatellizálta a járványhelyzetet, mert nem találkozott közvetlenül olyan személlyel, aki a járványban, vírusban érintett. Komoly figyelmeztetés, hogy egy dunaharaszti háziorvos a környezetünkben lélegeztető gépre is került, s vannak tapasztalataink azoknak az elbeszéléseiből is, akik kórházba kerültek Tökölről.

Továbbra is elővigyázatosnak kell lenni. Ez a következő időszakra is érvényes gondolat. A kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, de a vírussal találkozni lehet. Arra lehet számítani, hogy gócok alakulhatnak ki (lásd váci kézilabdázók). Mindenkinek saját érdeke, hogy elővigyázatos legyen. Ott, ahol maszkokat kell használni, a maszkot fel kell venni, a kézfertőtlenítésről nem szabad megfeledkezni A szabályokat meg kell tartani, ez most már könnyebb, mint a veszélyhelyzet alatt, de a koronavírus nem tűnt el.

Jó lenne, ha pozitív érzelmi változás következne be! Tökölön a járvány kapcsán nagyon korán kialakult az összefogás. Szerencsések vagyunk, mert Tököl összetartó közösség. A családok, rokonok tartják a kapcsolatot, s az egy utcában élők és a közösségbe járók is számíthatnak egymásra. A Polgármesteri Hivatalnak 16 egyedülálló személyről kellett gondoskodnia, Róluk az intézményi munkatársakkal gondoskodtunk.

A dolgozók végig kapták a fizetésüket az intézményekben. Más típusú feladatokat kaptak. Az iskolában ki tudtuk festeni a tornatermet, felújítottunk belső helyiségeket. Nagyon sok olyan feladatot megoldottunk, amire a nyár folyamán vagy normális időszakban nem lett volna lehetőség. 100%-ban megkapta mindenki a fizetését, nem kellett senkit elküldeni. Az Önkormányzattal kapcsolatban lévő bérlők számára fizetési könnyítést, bérleti díjkedvezményt tudtunk biztosítani. Szerencsés helyzetben voltunk, mert mindannyiunk nevében megköszönhettem az egészségügyben dolgozók munkáját. Az orvosok 200000 Ft-ot az asszisztensek 100000 Ft-ot kaptak a várostól.

Szeretném, hogy ez a közösségi összetartozás, az egymásra figyelés a jövőben is meg-maradna. Fontos és jó, ha nemcsak veszély-helyzetben, nemcsak vírus idején számíthatnak a családok, a tököliek egymásra, hanem normális időszakokban is.

Az Operatív Csoportnak a veszélyhelyzet nem volt teljesen új, mert a nagy-dunai áradások során időnként kerülünk olyan helyzetbe, hogy családokat kell árterületről kitelepíteni engedély nélkül épült ingatlanokból.
Egy Százhalombattán történt baleset miatt is kialakult veszélyhelyzet. A város kitelepítése csak a szerencsés széljárás miatt nem történt meg. Biztonságot adó jó érzés, hogy a tököliek értékelték a város, az önkormányzat erőfeszítéseit, gondoskodását.

Figyelemmel kísértük az intézmények változásait is. Az oktatásban a kényszerhelyzet szerencsés változást, előrelépési, korszerűsítési lehetőséget is jelent. A Polgármesteri Hivatalban az otthoni munkavégzés lehetőégét tapasztaltuk meg. Fontosnak látom, hogy az emberek egyre inkább megtanulják a személyes ügyintézés helyett az online ügyintézést. Ez komoly változást hozhat a mi munkánkban is.

Figyeljük a gazdasági eseményeket, pénzügyi elemzéseket készítünk és miután az adataink rendelkezésre állnak, alkalmazkodunk a helyzethez. A gazdálkodással kapcsolatos kérdések természetesen rendszeresen napirenden lesznek.

Megítélésem szerint minden magyar településen a miénkhez hasonló mentalitással és igyekezettel gondolkodtak, dolgoztak a polgármesterek, a képviselőtestületek, és ugyanez mondható el az intézményekben dolgozókról is. Ezt tette teljessé az emberek, a tököli családok összefogása, fegyelmezettsége. Köszönöm is mindenkinek, külön köszönet az egészségügyben dolgozóknak, a gyógyszertárak s idősotthonok munkatársainak, a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat dolgozóinak, a Védőnői szolgálatnak.

Köszönöm a Helyi Operatív Csoport munkatársainak Gaál Ágnes jegyzőnek, Rácz Judit aljegyzőnek az odaadó, felkészült munkát, s az intézményvezetők és a Polgármesteri Hivatalban dolgozó munkatársaim bátor fegyelmezettségét. Köszönet jár minden közösségi segítőnek, cégnek és magánszemélynek is, akik részt vettek a járvány okozta nehézségek leküzdésében.
Kérem, hogy a jövőben is legyenek, legyünk elővigyázatosak.
Sok szerencsét, jó egészséget kívánok mindenkinek!

Hoffman Pál polgármester