Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Felhívás sertéstartók részére

Tisztelt Sertéstartók!

A Pest megyei Kormányhivatal arról adott tájékoztatást, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetében elhullott vaddisznókból vett mintában, afrikai sertéspestis betegséget állapítottak meg. Az afrikai sertéspestis Magyarország területén csak vaddisznóban megállapított megbetegedés, de veszélyeztetve van a házi sertés-állomány is.
Az Országos Főállatorvos emiatt elrendelte Pest megyében a Helyi Járványvédelmi Központ felállítását, illetve előírta az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi hatáskörben eljáró Járási Hivatalok részére, hogy valamennyi sertéstartót állatorvosnak kell felkeresnie a sertésállományok korcsoportonkénti összeírása, valamint járványügyi felülvizsgálata és az állattartók járványügyi tájékoztatása céljából.
A járványmegelőzés érdekében felkérte a jegyzőket, hogy a településen a házi sertésállományok tájékozódó jellegű összeírását végezzék el.
Az előszűrés, és a sertésállomány összeírása érdekében helyismerettel rendelkező munkatársaink felkeresik a tököli sertéstartókat, hogy a hatóság számára szükséges adatokat begyűjtsék, illetve átadják az Országos Főállatorvos tájékoztató levelét a „Jó Sertéstartási Gyakorlat”-ról. Munkatársaink igazolvánnyal igazolják magukat.
Felhívom a figyelmet, hogy a betegség leküzdésével kapcsolatosan állami kártalanítás csak annak járhat, aki eleget tesz az állománya nyilvántartásával, a járványmegelőzéssel és a betegség felszámolásával kapcsolatos előírásoknak és elvérásoknak, ezért is rendkívül fontos hogy a településükön élő valamennyi sertéstartót időben fel tudjanak keresni az állatorvosok.
Kérem a sertéstartókat, hogy egymást is értesítsék a regisztráció szükségességéről. A regisztrációra a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodájában is lehetőség van.
A járvány továbbterjedésének megakadályozása kizárólag a sertéstartók együttműködése és a betegségre fogékony állatok szoros felügyelete mellett lehet eredményes. A járványhelyzet kedvezőtlen alakulása a sertéstartás, házi disznóvágások, kistermelői élelmiszer előállítás megszűnését is okozhatja.

Minden sertéstartó együttműködését előre is köszönöm.

Tököl, 2019. október 29.


Gaál Ágnes s.k.
jegyző