Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Tisztelgés a Malenkij robot tököli és csepeli áldozatai előtt

A Képviselő-testület november végi testületi ülése előtt Hoffman Pál polgármester koszorú elhelyezésével tisztelgett a Malenkij robotra Tökölről elhurcolt áldozatok emléke előtt.

1944. december 31-én kilenc tököli személyt irányítottak a Kiskunlacházi gyűjtőhelyre, akik később éveket töltöttek kegyetlen körülmények között az ukrajnai Novi Dombasz környéki bányákban. 1945. januárjában egy hétig tartottak fogva a Fő utcai Marlyn pincében 300 német nevű csepeli lakost. Amint a visszaemlékező Fechtl nővérek elmondták, többségüket egy életre tönkretették. Volt, aki sosem tért vissza családjához.
A csepeli foglyok közül is közel százan lettek az embertelen körülmények között végzett munka, a brutális -35 fokos hideg, az élelemhiány áldozatai.
Ezekről a megpróbáltatásokról szól a nemrégiben készült Örök tél című film, melynek női főszereplője Gere Marina, a legjobb női színésznek járó nemzetközi Emmy-díjban részesült.

Tökölön a képviselő-testület és a Német Nemzetiségi önkormányzat által 2015-ben elhelyezett emléktábla őrzi a kegyetlen időszak áldozatainak emlékét.