Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


30 éves az önkormányzati rendszer

Az első szabad önkormányzati választások napján, 1990. szeptember 30-án újjászületett a magyar önkormányzati rendszer. Újjászületett, hiszen hazánkban jeles hagyománya volt az önkormányzatiságnak, azonban közel fél évszázadig a helyi ügyekben nem hozhattak a települések lakói önálló döntéseket. Történelmi jelentősége van tehát annak, hogy a rendszerváltoztatás után megválasztott Országgyűlés első teendői között adta vissza a helyi önkormányzás jogát azoknak, akiket megillet: a választópolgároknak.

E jeles nap harmincadik évfordulója alkalmából köszöntőm Önöket, akik ma letéteményesei a helyi demokráciának, működtetői alapvető közszolgáltatásoknak, és jó „gazdái” a településüknek, a megyéjüknek. Köszönöm, hogy nap mint nap szolgálják a lakosságot, településük polgárait.

Munkával telt harminc év áll mögöttünk, melyben voltak sikerek és kudarcok, öröm és bánat, állandóság és változás, az értékek megőrzése és modernizáció. Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a helyi önkormányzatok mindig bátran szembenéztek a kihívásokkal, példás erőfeszítéssel és tisztes emberi hozzáállással mindent megtettek a rájuk bízott feladatok teljesítése érdekében.
E napon köszönetünket fejezzük ki valamennyi önkormányzatnak, önkormányzati tisztségviselőnek, döntéshozónak és dolgozónak, akik az elmúlt harminc évben élettel töltötték meg Magyarországon az önkormányzatiság nemes eszméjét. Az első „úttörők” közül sokan sajnos már nincsenek közöttünk, tisztelegjünk az ő emlékük előtt is.

Azonban vannak kilencvenheten, akik már az első önkormányzati választástól kezdve folyamatosan bizalmat kaptak a választópolgároktól, hogy polgármesterként vigyék a helyi ügyeket és ezt a bizalmat még hétszer megerősítette a lakosság az időközben lezajlott választásokon. Határozattan kijelenthetjük, hogy ez a legnagyobb elismerés, amely egy közösségben létezik. Őket külön köszöntjük és ezúton gratulálunk a polgármesteri tisztséget harminc éve folyamatosan betöltőknek! További munkájukhoz kívánunk sok erőt!

A Helyi Önkormányzatok Európai Chartája rögzíti, hogy "a helyi önkormányzatok minden demokratikus rendszer egyik alapintézményét képezik". Méltán lehetünk arra büszkék, hogy hazánkban ezt a szerepet a helyi önkormányzatok harminc éve betöltik.

Boldog Születésnapot Önkormányzatok!

Budapest, 2020. szeptember 28.

Belügyminisztérium
Dr. Pintér Sándor miniszter

[a teljes dokumentum itt megtekinthető]