Hoffman Pál polgármester augusztus 20-ai ünnepi megemlékezése

Tisztelt Tököliek!      

35. alkalommal mondok emlékező beszédet a Szent Istváni életmű jelentőségéről, s a példa kötelező erejéről.

1990-ben még bátorság kellett ahhoz, hogy a nemzeti ünnepet szent misével kötöttük össze. Megéreztük, hogy milyen öröm keresztény, nemzeti hagyományaink szerint ünnepelni.

Szent István király a magyar történelem legfontosabb személyisége. A krónikákból tudjuk, hogy szigorú, erőskezű vezető volt, ugyanakkor vallásos szent király. Királyságteremtő nagy egyéniség, aki egy letűnő világból átvezette a magyarokat egy új korszakba. A kereszténység felvételével új utat választott számunkra. A magyar államot örök isteni és emberi értékekre építette. Szilárd, tervezhető jövő várt a magyarságra a Kárpát-medencében. Ezért tartjuk augusztus 20-át Magyarország születésnapjának.

Ez szakadt meg a II. világháborút követő évtizedekben.

34 éve új időszámítás kezdődött Tökölön. Összegzésre készülve láttam, hogy ez éppen annyi, mint ami 56 és 90 között eltelt. Két történelmi korszak, amelyet igazán a Szent Istváni életmű alapján érdemes összevetni.

1990-ben Magyarország és Tököl esélyt kapott az újjászületésre. Összefogással keresztény, nemzeti hagyományainkhoz visszatérve kezdtünk az ország és Tököl felemelkedéséért dolgozni.

Nagy dolgok kezdődtek velünk. Mi is akárcsak Szent István történelmi időt kaptunk a Jóistentől. Ez különösen akkor látszik, ha 90-től nemcsak előre, hanem visszafelé is mérlegre tesszük a kétszer 34 évet.

Látjuk a történelmi tablón az 56-os tököli forradalmat, a rend fenntartását, az összefogást, élelmiszer szállítást a budapesti forradalmároknak.

Látjuk a kommunista hálátlanságot, 56-os példaképeink feljelentését, bebörtönzését.

Látjuk az államosított, magyarul elrabolt üzleteket, a gazdáktól erőszakkal elvett földeket, gépeket, állatokat.

Látjuk a kuláklistára tett családok megfélemlítését, a TSZ agitátorok belépést kényszerítő erőszakosságát.

És megtapasztaljuk a keresztény és magyarellenességet, s azt, hogy a Rákosi és Kádár korszak helyi vezetőit nem az vezette, hogy mi a jó a tökölieknek, hanem hogy mit vár el a Kommunista Párt.

Fontos kivétel ez alól Szusits Péter Tökölt fejlesztő munkássága.

A tököliek azonban mindig ragaszkodtak kereszténységükhöz, hazájukhoz, hagyományaikhoz és a legfontosabbnak a családjukat tartották.

Ez a gondolkodás megtartotta a közösség egységét, s ez jelent meg a rendszerváltoztatás értékrendjében, a döntéseinkben.

A mi generációnk, amely még ebben a lelkiségben nevelkedett, kapta a Jóistentől a feladatot a dolgok helyreállítására, a tökölieket ért méltánytalanságok rendezésére. Visszaszereztük és visszaadtunk mindent a tököli családoknak, amit a kommunizmus idején elvettek tőlük.

 Demokratikus működés

Igazságtétel

Gazdaság és közösségerősítés fogalmazódott meg célmondatunkban.

 Tökölt egy jóhírű európai szintű kertvárossá emeljük.

A saját 34 évünkre visszatekintve látjuk, hogy igazán jó időszak van mögöttünk.

  • 1990-ben megmentettük a pénzügyi csődtől a falut
  • Visszaszereztük a tökölieknek az elkótyavetyélt TSZ telepeket
  • Visszaadtuk a gazdáknak jogos tulajdonukat, a földjeiket
  • Hazahívtuk a Tökölről kikényszerített kisvállalkozásokat
  • Megépítettük a közműveket, s a szennyvíztisztítót
  • 1100 magyar otthont alakítottunk ki a volt szovjet lakótelepen
  • Felújítottuk, bővítettük a Művelődési Házat, a Polgármesteri Hivatalt, a Szivárvány Óvodát, a templomot, s az Általános Iskolát
  • Sportklubházat, Sportcsarnokot, Bölcsődéket, orvosi rendelőt, Uszodát, sportpályákat, utakat, járdákat, parkolókat építettünk
  • Új Városközpontot hoztunk létre
  • Üzletek, Idősotthonok, Egészségház, vállalkozások jelzik a folyamatos gazdasági és közösségi gyarapodást.

Mint a visszatekintés mutatja:

Európai szintű életkörülményeket biztosítottunk a tököli családok számára.

A közösségek támogatásával, rendezvényeinkkel újraélesztettük a keresztény, rác-sváb-magyar kötődésű Tökölt.

Kiérdemeltük a városi címet, és sok más személyes és közösségi elismerést kaptunk.

A felkészültség, tudás és szorgalom, a városvezetők és a családok közötti bizalom Tökölt 2024-re vonzó, élettel teli várossá tette. Tököl hírneve erősödött.

A mi erőnk értékrendükben, a közös emlékekben és a tapasztalatban van. S abban, hogy munkánkban a jövő nemzedékek sorsára is gondolunk. A Tököli Fundamentum ezt az értékrendi elkötelezettséget mutatja, s irányt ad a városnak.

Visszavonulásunkkal lezárul egy korszak. Küldetésünket teljesítettük.

A sportolói példaképemtől Balczó Andrástól megismert bibliai idézetet nemcsak a magam, hanem a velem együtt 34 éve Tökölért dolgozó Gergics Illés, Malaczkó István, s valamennyi, jelenlegi és a korábbi ciklusokban velem dolgozó képviselőtársaim nevében is mondom: Pál apostol mondatait átalakítva: „Ama nemes harcot megharcoltuk, futásunkat elvégeztük, a hitet megtartottuk!”

Keresztény, nemzeti elkötelezettségű emberként büszkeséggel és örömmel tekinthetünk vissza a magyar történelemre és benne Tököl küzdelmeire, dicsőséges és küzdelmes éveinkre.

Szent István ünnepén jó megtapasztalni Magyarország 1000 és Tököl 750 évének erejét.

Óriási teljesítmény, hogy a Jagelló idők aranykora, a mezőváros török időkbeli pusztulása után az ide kerülő délszláv, később sváb és magyar népességnek sikerült újraépíteniük a falut.

Tököl az elmúlt évtizedekben is az Önök bizalmának és a közös munkánknak köszönhetően látványosan és lendületesen fejlődött.

Köszönöm, köszönjük a 34 éven át tartó bizalmat, támogatásukat.

A Jóisten áldását kérem mindannyiunkra!

Sok szerencsét Tököl!