HVG

A HVG újságírójának megkeresésére, melyben az agglomerációs települések jelenlegi és új építési szabályozásairól készülő cikkhez kérte a tököli helyzet ismertetését, az alábbiakban összefoglaltam Tököl jelenlegi helyzetét, s a városvezetés fejlesztési elképzeléseit.

Tököl otthonos hely marad!

A szigorú építési szabályokról a Képviselő-testület már 13 éve döntött

A médiában sorra olvashatjuk, hogy városok, falvak rendelnek el beépítési tilalmakat, s állítják meg az építkezési lehetőségeket.

Környezetünkben Dunaharasztin, Szigetszentmiklóson, Halásztelken, Szigethalmon, s most már Érden is szigorúbb építési szabályokról döntöttek. Tökölön ezt a döntést mi 13 évvel ezelőtt meghoztuk.

Az építési telekméretek, s a főszabály, az „egy telek, egy lakás” meghatározása szigorúnak tűnt, de jól szolgálta az itt élő családok érdekeit.

A hosszú távra kialakított koncepció és gyakorlat bevált, amit jól mutat a lakosságszám-változás. 2001-ben a várossá váláskor 8.703-an laktunk Tökölön, az elmúlt húsz évben ez 10.600 főre nőtt. Bizonyított, hogy mi nem a lakosságszám-növekedésben, a beköltözések erőltetett menetében gondolkodtunk. A fejlődést a tököli családok életének jobbításában, kényelmének elősegítésében, a biztos munkahelyekben láttuk, s látjuk.

2020-ra új helyzet állt elő. A Magyar Kormány családtámogatási döntései miatt kialakult építési láz bennünket is elért. Tököl vonzó lakóhely, így befektetési célponttá vált. A város belső területeinek családiházas beépítése és a társasházi beépítések nyomán az elmúlt években mintegy 200 lakásba költöztek új lakók, akiknek fogadására készen álltunk. Különleges helyzet, hogy minden gyereket fel tudtunk venni bölcsődébe, óvodába, iskolába.

Nyomás van rajtunk egy sokkal sűrűbb beépítettségű, sokkal több idegent beengedő, befogadó városfejlesztési irány felé. Mi viszont mást gondolunk erről, ezért a szabályaink is szigorúbbak, mint másutt. Nemcsak 2-3 éve, mint a szomszédainkban, hanem 13 éve, amikor az első nagyarányú építési, beruházási hullámmal szembesültünk. A város mostani nyugalma, rendezettsége Tököl Város Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2010. (IX.28.) számú rendelete a Tököl Város Helyi Építési Szabályzatáról szóló döntés helyességének visszaigazolása.

A Közép-Magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért folyó előkészítő munka során kifejtettem álláspontomat Láng Zsolt kormánybiztos megkeresésére. Hosszú ideje az a véleményem, s ebben a képviselő-testület többségét is magam mögött tudom, hogy a Csepel-szigetre is vonatkozó fejlesztési dokumentumokban meg kellene határozni azokat a határokat, amelyek a térség jövőjét, elsősorban az itt élő családok érdekeinek megfelelően, biztosítanák.

Polgármesteri munkám során a Tökölt érintő döntéseknél ezeket a szempontokat figyelembe vettem, s érvényre juttatásukra is törekedtem. Azt az álláspontot képviselem, hogy Szigetszentmiklóst és a vonzáskörzetében lévő településeket nem lehet egymástól független, különálló tényezőként kezelni. Ugyanakkor el kell fogadni, hogy az önkormányzati törvény által biztosított települési önállóság térségi jelentőségű döntéseket is eredményez.

Tökölön elkötelezettek vagyunk a települési és térségi fejlesztések mellett, de ezt a minél élhetőbb környezet kialakításával, a természeti táj védelmével, a szolgáltatási és közlekedési körülmények javításával tartjuk csak elfogadhatónak.

Célunk az európai szintű, kertvárosias Tököl. Ki lehet mondani, hogy irigyelt körülmények között, igényes lakásokban, családi házakban, zöld, kertes övezetekben élünk. Emberi léptékű az épületek egymástól való távolsága, és a bennük lakók száma. Tököl otthonos hely. A mi felfogásunkban a kertvárosi léthez nemcsak az egyéni komfortérzet tartozik, olyan közösségi tereink, intézményeink vannak, amelyek a szélesebb összetartozást mutatják és segítik.

Hoffman Pál

polgármester