Stabil költségvetés, biztonságos gazdálkodás. Elfogadta a képviselő-testület a 2022. évi beszámolót

 

Nehéz évek vannak mögöttünk. Nagy eredmény, hogy megmaradtak a normális élet keretei. Nem zártuk be a Művelődési Központot, a sportcsarnokot, s az uszodát sem. 2022-ben is szigorú takarékossági, működési, energiafelhasználási program működött. Ennek s a korábbi jó döntéseknek köszönhetően az energia áremelkedés, és az infláció ellenére is stabil a költségvetés.

Röviden összegezve a helyzetet: a tavalyi és az idei év nagy részére is érvényesek a gáz és áram beszerzési áraink. Sokat számítanak az épület szigetelések, ajtó-és ablak cserék, a fűtésrendszerek korszerűsítése, a napelemek telepítése, s a LED-es közvilágítás. A 2022 évben nagy eredmény, hogy a sittlerakó rekultiváció, illetve a Napsugár és Horvát óvoda projektjeinek kormányzati felfüggesztése fel sem merült. A beruházások 1 mrdFt-ja elkülönített számlán rendelkezésre áll. Nekünk ez természetes, de nincs mindenhol így. Felfüggesztett milliárdos építkezésekről tudunk, visszaadott pályázati százmilliókról értesülünk.  Több helyen milliárdos költségvetési forrást igénylő világítási, épületenergia hatékonysági akciókat láttunk. A 2022-es eredeti költségvetés 1,7 mrdFt volt, ez év végére 3 mrdFt fölé emelkedett. A beszámoló számai és a könyvvizsgálói megállapítások pontos végrehajtásáról, s a visszafogott gazdálkodás és az energiaár emelkedés miatti újra tervezés sikerességéről tanúskodnak. A kiadási oldal l,9 mrdFt-ja mellé a jelenleg még fel nem használt pályázati támogatói előleg kerül. A három évközi módosítást jogszabályi előírás alapján végeztük.

Mint a korábbi években, évtizedekben, a bevételi és kiadási oldal most is egyensúlyban van. Az éves gazdálkodás likviditási problémáktól mentes volt. Az intézményeket biztonságosan működtettük, az emblematikus rendezvényeinket, s a közösségi, egyházi, nemzetiségi támogatásainkat megtartottuk. Hiteltörlesztéseinket teljesítettük, a maradvány felhasználása korábbi kötelezettségek, illetve új döntések alapján történik. A könyvvizsgálói vélemény szerint a beszámoló megbízható és valós képet ad a város vagyoni és pénzügyi helyzetéről. A működési és felhalmozási egyenleg pozitív, a működési bevételek fedezetet biztosítanak az önkormányzat feladatellátáshoz szükséges kiadásokra. A zárszámadási rendelet, rendeletalkotásra, azaz elfogadásra alkalmas.

A 2022. évi költségvetési beszámoló, zárszámadás és maradvány elszámolást a képviselő-testület a 2023. május 30-ai ülésén Hoffman Pál, Ágics Antal, Csurcsia István, Gergics Illés, Kiss László, Malaczkó István, Vaslaki Judit, Vejmola István 8 igen,  Farkas Zsuzsanna 1 nem,  Vukov Máté 1 tartózkodó szavazatával elfogadta.