Sok-e vagy kevés az 50 mFt?

50 mFt-ot kértünk és kaptunk az energiatöbblet költségeink ellensúlyozására

… éppen annyit, amennyi járt nekünk! Túl vagyok azon, hogy meglepődjek, hogy vannak, akik a közvélemény félrevezetésével, vádaskodással akarnak ismertséget szerezni, ám a mostani facebook komment helyzet maga a „Kész átverés” show. Nézzük tehát a valóságot. A magyar kormány 44 mdFt -tal támogatta száznegyvennégy, 10.000 fő fölötti település költségvetését hogy az energiaár emelkedésből adódó többletköltségeiket fedezni tudják. Hónapok óta írom, hogy ez Tökölön kb. 50 mFt-os összeg.

Miért ennyi és miért mások az összegek más települések esetében?

A válaszhoz, mint az elmúlt 30 évben, most is elég a „józan paraszti” gondolkodás:

  1. Ahol több, nagyobb, kötelező feladatot ellátó intézmény, óvoda, bölcsőde, védőnői szolgálat, Sportcsarnok, Művelődési Központ és egyéb közösségi tér van, ott több áram és gáz fogy.
  2. Több áram fogy természetesen a nagyobb települések hosszabb közvilágítási hálózatain is.
  3. Nagyobbak az áram-és gázköltségek, ott is, ahol eddig kevesebbet fordítottak a hatékonyabb energiafelhasználást eredményező intézményi nyílászárócserékre, a homlokzat és tetőszigetelésekre, a korszerű fűtésrendszerek kiépítésére, energiatakarékos kazánok vásárlására, s az alternatív energiafelhasználást biztosító napkollektorok elhelyezésére, illetve az intézményekben, a közvilágításban energiatakarékos LED világítás kiépítésére.
  4. Nagyobb költségek alakulnak ki azért is, mert a települések eltérő összegű áram-és gázszerződésekkel rendelkeznek, ráadásul ezek lejárati határideje is különböző.

Mint a fentiekből látszik, az azonos méretű települések között is lehetnek jelentős különbségek.

Természetesen büszkék vagyunk rá, hogy a kedvező árú és határidejű szerződéseink, az eddig elvégzett korszerűsítések, a LED-es világítás, a korszerű kazánok és ajtók és ablakok cseréje, az épületszigetelések és a napkollektorok komoly megtakarítást eredményeznek. Az elmúlt években általunk elvégzett, megtakarításokat eredményező beruházások sok településen még elvégzendő milliárdos költségigényű feladatot jelent.

A körülbelül 30%-os energiamegtakarítás azt jelenti, hogy az elmúlt 4 évben 100 millió Ft körüli költségvetési megtakarítást értünk el. Ha ez nem valósult volna meg, most kb 75-80 mFt többletköltséggel kellene számolnunk 2022-re.

Fontos tény és nagy előny, hogy jelentős költségű beruházásokon vagyunk túl. Természetesen a jövőben is minden lehetőséget kihasználunk energiaköltségeink csökkentésére. Tudom, el kell fogadnunk a tájékozatlanságot, felkészületlenséget mutató véleményeket is, de kötelességünk felhívni a figyelmet a veszélyre, amelyet ezek terjesztése jelent. A tudatos lejáratás színvonal alatti és méltatlan Tökölhöz, s ahhoz a munkához, amellyel a város jövőjét alakítjuk. Köszönjük az elismerő véleményeket.