Többszörös díjátadó a Művelődési Házban

Ma este Hoffman Pál polgármester emléklappal köszönte meg a képviselő-testület eddigi munkáját, ezeket a Művelődési Házban adta át a jelenlévőknek. Ezt követően folytatódott a tegnapi városi kitüntetések átadása.

Utána a „Szép város, rendezett környezet 2024” versenyben díjazottak vehették át elismeréseiket, és jutalmaikat.

Az est Csollák Mihály festőművész a Tököl Város Önkormányzata kiadásában megjelent katalógusának bemutatásával folytatódott, melynek címe: 2024, Ősz.

Végezetül Hoffman Pál, Malaczkó István és Cseperkáló Kamilla „Tököli Értéktár” kiadványának vetítését láthatták a nézők.

Tisztázták a számokat

  • A bizottsági és képviselő-testületi vitát követően a Polgármesteri Hivatal pénzügyi szakembereinek számai alapján tisztázták az internetes médiában terjedő számok valósághoz való viszonyát, vagyis, hogy azok valótlanok.
    A valóság, hogy Hoffman Pál végkielégítése bruttó 2.925.000. Ft, nettó 2.486.250.- Ft.  3 havi jutalma szintén nettó 2,4 mFt.  Ebből az első tételre a BM pályázat alapján központ forrás várható.  Tehát a költségvetést 2,4 mFt terheli. Minden más szám vagy javaslat az új képviselő-testület döntése nyomán születhet.  A Képviselői, bizottsági, alpolgármesteri térítési díj változtatására megtett javaslat szintén teljesen más összegről szól, mint ami a vitában és a nyilvánosságban felmerült. A valós összeg bruttó: 4.993.000.- Ft, nettó: 3.878.475.- Ft. Tehát a Hoffman Pál polgármester és a teljes bizottsági, képviselői kört érintő összeg: 7,9 mFtt-tal terheli a költségvetést. Összehasonlításként megállapítható, hogy más településeken csak a polgármester éves jutalma 6 havi jövedelem. A kiegészítő javaslatok alapján telefonszám átírást. laptopok, fényképezőgép megvásárlását engedélyezte a testület.
  • 500-500 eFt-ot biztosított a képviselő-testület a fogorvosok rendelő felújítási munkáihoz, ez a teljes összeg 30 %-át teszi ki.
  • Feloldottak egy létszámstopot is. Ennek következtében a bölcsőde vezetője felhatalmazást kapott egy üres álláshely betöltésére.

Ünnepi alkalmakat teremtett döntésével a képviselő-testület

  • Hoffman Pál polgármester javaslataira két ünnepi alkalmat teremtett a képviselő-testület a következő évek kitüntetői díjainak elismeréseinek átadására. A 18 év felettieket szeptember 2-én köszöntik majd, mely így Tököl Város Napjává vált. Füle Zoltán képviselő a fiatalok elismerésére tett javaslatot, őket a jövőben az adott év november 26. napján díjazzák majd. November 26 Tököl első írásos említésének dátuma, így a két történelmi nap méltó és emlékezetes ünnepségekre ad alkalmat.
  • Pest Vármegyei díjakra tett javaslatot a képviselő-testület. Gnyálin Istvánt Pest Vármegye Díszpolgára címre, Nagy Bélánét a Nemzetiségekért Díjra, Ivancsics Gézát az Év edzője díjra, Csollák Mihályt a Pest Vármegye Művészetéért díjra, Gyuricza Marcellt az És Sportolója díjra, Ivancsics Babitát Pest Vármegyei Sport díjra javasolták.
  • Elfogadta a képviselő-testület a támogatott tököli közösségek 2023. évi felhasználási elszámolását. 50 eFt-ot Varga Milán Szigetszentmiklósi Kick-Box SE versenyző világversenyen történő szerepléséhez, és a Ráckevei Ady Endre Gimnáziumban tanuló tököli diákok szalagavatójának támogatására 80 eFt-ot biztosítottak.

Elfogadták Tököl Város a Bursa Hungarica Felsőoktatási pályázathoz való csatlakozásáról szóló előterjesztést is.

Három nagy horderejű, 2030-ig szóló programot is elfogadott a Képviselő-testület

  • A Környezetvédelmi program elfogadása utat nyitott konkrét fejlesztési feladatok bevállalására, környezetvédelmi pályázatok benyújtására. A KRISTÁLY TERVEZŐ, SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. által készített dokumentumot ellenszavazat nélkül támogatta a képviselő-testület.
  • A Gördülő Fejlesztési Terv egy 15 éves beruházási, felújítási és pótlási terv. Ebben a feladatok megjelölése történt meg. A szükséges források előteremtése lesz a nehezebb feladat. Az aktuális ügyek közül a vitában a szennyvíztisztító kapacitásbővítéshez szükséges terv költsége közös feladat Halásztelek és Szigethalom önkormányzataival.
  • Elfogadták a Tököl Gyarapodó Kertváros 2030. programot is. A fejlesztési tervek, a programelemek, s a cselekvési terv jó alap a következő évek munkájához, s a hosszútávú tudatosság megtartásához.

Már folyik a Hulladékfelszámolási program

  • A „Tisztítsuk meg az országot” pályázat keretében elnyert támogatásból az árterületen lévő hulladék begyűjtésével kezdődött a munka, amit az árvíz megjelenése előtt sikerült befejezni. A Képviselő-testület módosította a megállapodást, s a veszélyes hulladékot a Multigrade Környezetvédelmi Kft gyűjti be.
  • A Puhi-Tárnok Kft-t bízták meg a Szigetmajori bejáró útnál lévő buszmegálló pár áthelyezési, peronépítési munkáival.
  • Útépítési igények kielégítése miatt módosították a 2024. évi költségvetést. Az útépítési munkák kezdése során indokolt lakossági észrevételek érkeztek a Polgármesteri Hivatalhoz. Az előterjesztés kezeli a Csokonai, Berkenye, Barackos utcák változtatási javaslatait, s a szükséges 4 mFt összeget is biztosították a munkálatokhoz.

Karácsonyra „új” óvodát kap Tököl

„Karácsonyra új óvodát kap a város” – állapította meg Hoffman Pál utolsó polgármesteri látogatása során.

Elégedetten állapította meg, hogy már a belső munkálatok folynak a Napsugár-Horvát Óvodában. Az átalakítás utáni hatalmas terekkel világosabbá váltat a helyiségek, melyek minőségi burkolatot kaptak.

Megalapozták az ünnepi hangulatot a köszöntések és kiadványok

  • Elbírálták a Szép város, rendezett környezet 2024. évi versenyének pályázatait. A bíráló bizottság tagjai, Dr. Vass Lucia, Gergics Illés, Kiss Tiborné, Ecsedi Beáta, Bosnyák Simonné és Vaslaki Judit örömmel számoltak be a nagy számú pályázatról. A díjátadó ünnepségre a Művelődési Központban 2024. szeptember 30-án kerül sor.
  • Nagy léptékű változásokkal fogadták el a Tököli Értéktár új javaslatokkal kiegészített egységes szerkezetű változatát. Az előterjesztés alapján kiadvány is készül, melyet vetített képes előadás során, 2024. szeptember 30-án mutatnak be.

  • Elkészült a Csollák Mihály Tökölt bemutató könyve. A főként tököli tájat, hangulatot megidéző színes kiadványt szintén 2024. szeptember 30-án mutatják be. A bemutató jelentőségét növeli, hogy egyben köszöntik Csollák Mihályt 70. születésnapja alkalmából.

Felemelő hangulatban adták át a tököli díszpolgári címeket és a város kitüntető díjait

Különleges vasárnap délelőttöt élt meg több, mint félszáz tököli a polgármesteri hivatal dísztermében. A szeptember 26-i képviselő-testületi ülésen kitüntető díjak odaítéléséről döntöttek a képviselők. Már az érkezés idején érezhető volt a különleges hangulat. Összetartozás, büszkeség, várakozás áradt a levegőben. Szétnézve a vendégek között, láthattuk, hogy mindannyian sokat tettek Tökölért.    Hoffman Pál polgármester megnyitójában utalt előző napi szigetszentmiklósi kiállítási élményére, ahol Szemadám György rendhagyó módon a mesterséges intelligencia művészetre veszélyességéről és megbízhatatlanságáról szólt. Hoffman Pál polgármester kiemelte a meghívott kitüntetettek munkáját, közösségért végzett tevékenységét, mesterséges intelligencia sohasem válthatja ki. A tököli emberek közötti személyesség, a közösségek hálózata legyőzhetetlen, nélkülözhetetlen erő. A jelenlévők hivatásukban, munkájukban kiválóak, országos hírűek, s gyökereikhez ragaszkodó tököliek. Életük, működésük a garancia arra, hogy Tököl olyan maradt, mint egy nagy család. Együtt örülünk és szomorkodunk, de mindig figyelünk egymásra. Olyanok is részt vettek az ünnepségen, akik a város vezetésével vannak kapcsolatban, és sokat segítettek, hogy Tököl sikeres, békés, nyugodt kertváros maradjon. A díjakat Bauer Boglárka laudációi után Hoffman Pál polgármester, Dr. Vass Lucia alpolgármester és Gergics Illés alpolgármester adták át. Az ünnepség, amelyen gyászszünettel emlékeztek meg Jelenits István atyáról, Tököl díszpolgáráról a Himnusz közös eléneklésével zárult.

Tököl Díszpolgára
1 Malaczkó István
2 Nagyváradi Erzsébet
3 Pesuth Rita
Életműdíj
1 Ágics Péter posztumusz
2 Csollák Mihály
3 Hoffmann József posztumusz
4 Sárácz Aranka posztumusz
Tököl Településért Emlékérem
1 Ágics István
2 Bárány Tamás
3 Bóna Zoltán
4 Brezina Károly
5 Csepelszigeti Adrienn
6 Cseperkáló Kamilla
7 Dobóczky Józsefné
8 Dr. Békássy Szabolcs
9 Dr. Földi Zsuzsanna
10 Dr. Pálos Annamária
11 Fajta Györgyné
12 Gergics Mária
13 Gnyálin János
14 Heldné Baller Adrienn
15 Horváth Dániel
16 Iváncsics Géza
17 Jaszenovits Balázs
18 Kovács Zoltán
19 Kühnné Sibalin Magdolna
20 Major József
21 Marlyn-Kiss József
22 Márczy Gábor
23 Örsi-Tóth Anikó
24 Papanek László
25 Pesuth Pál
26 Rubint Sándor
27 Sohajda Zoltán
28 Szécsi Sándor
29 Székely László
30 Papp Imre
31 Ungi Csaba

Elhunyt Jelenits István

Életének 92. évében meghalt Jelenits István Széchenyi-díjas, a Magyar Corvin Lánccal kitüntetett piarista szerzetes, nyugalmazott gimnáziumi, főiskolai, egyetemi tanár. A piarista rend tartományfőnöke volt 1985-95 között. Tanári munkája során több generáción át tanított tököli diákokat is, akikkel az iskolai tanulmányaik befejezése után is szoros baráti kapcsolatot ápolt. Általuk érintette meg a tököli katolikus egyházi életet, s tartott életre szóló élményeket adó húsvéti és vasárnapi szentmiséket. Munkáját és szolgálatát számos kitüntetéssel ismerték el, 2010-ben Tököl városa is köszönetét fejezte ki a tököliek lelkisége iránti elkötelezettségéért, és Tököl díszpolgárává választotta. Jelenits István atya haláláig aktív maradt, életpéldájával mindannyiunkat inspirált mind a hit, mind a hazaszeretet terén.