Az ártéren belül marad a víz – Az indokolatlan facebookos pánikkeltés elfogadhatatlan

A Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság III. Szakaszmérnökség vezetőjének, Kovács Attilának tájékoztatása alapján 2024. szeptember 16-án 8,00 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltem el a szakaszon, melyhez Tököl is tartozik.

Ennek megfelelően határozatban rendelkeztem a szükséges feladatokról. Minden, a védekezéshez szükséges technikai és pénzügyi eszköz rendelkezésre áll. Közösségi, lakossági segítségre jelenleg nincs szükség.

A készültségi fok a hét közepére fokozatosan, a kialakult helyzetnek megfelelően módosul. Mint jeleztem, a kompjárat 2024. szeptember 17-től átmenetileg szünetel.

Szerdától, amennyiben szükséges, az árvízi területen élő állatok menekülése, menekítése miatt a Tököl-Szigetújfalu közötti gáton vezető közút is lezárásra kerülhet.

Hoffman Pál polgármester

Felkészülten várjuk az árhullámot

Napok óta tudjuk, hogy az eddigi legmagasabb szintet megközelíti a Duna vízmagassága a nagy esőzés miatt. A harmadfokú készültség elrendelése Budapesten azt jelenti, hogy ez 8 méter fölötti magasság is lehet, ami a nyári gát fölötti szint.

Tököl a nagy gáttal védett, a nemrégiben történt 50 MFt-os magasságemelésnek köszönhetően Budapest 10 méter magasságig nincs veszély. A mostani jelzések maximum 8 méter 60 cm-ről szólnak, ez a két gát közötti árterület elöntésével jár.

Szombaton egyeztettem Üveges Csaba rendőrőrs parancsnokkal és Kovács Zoltánnal, a Szigetszentmiklósi Tűzoltóság vezetőjével.

Vasárnap Gabara Jánossal, a Gazdakör elnökével és Csörnyei Géza úrral, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatójával tárgyaltunk a feladatokról.

Gabara János jelezte, hogy a betakarítás miatt minden megnyert nap számít, ezért a tetőzésig zsákokkal szükséges lezárni a szigeti lejáró és a sóderbánya bejáratát. Ezzel és a város mezőgazdasági gépeinek átcsoportosításával befejezhető a területen az aratás. A zsákok rendelkezésre állnak, a Dányi-Betonnál intézkedtünk a homok leszállításáról, a gazdák gondoskodnak a töltésről, s a zsákok elhelyezéséről.

A Polgármesteri Hivatal intézkedik az árterületi ingatlanok használóinak, állattartóinak veszélyhelyzeti értesítéséről.

Az árhullám következményeként megnövekvő Dunai vízmagasság meghatározza a Tököl-Százhalombatta közötti komp működését is. Az üzemeltető és cégtulajdonos Kővári Ferenc tájékoztatása szerint az átkelés 2024. szeptember 17. naptól szünetel.

Gondoskodtunk továbbá az illegális hulladékok haladéktalan elszállításáról.

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy a vadak menekülési útjának biztosítása érdekében az árhullám érkezésének és levonulásának ideje alatt szüneteltessék a kutyasétáltatást, a gépjárművekkel, kerékpárokkal való közlekedést az ártéren és a gát környékén!