Gergényi Bence a magyar labdarúgó válogatott keretében

Minden tököli sportbarátot öröm és büszkeség töltött el a hír hallatán. Marco Rossi számít Gergényi Bencére.

A tököliek figyelemmel kísérik pályafutását, ismerik személyesen és a családi családi erőfeszítéseket, mely először első osztályú játékossá, majd válogatott szintű játékossá tette.

Sosem felejtette a kezdeti lépéseket, így örömmel vett részt a nyári tököli labdarúgó záróbulin is.

Büszkék vagyunk rá és sok sikert kívánunk!

Fergeteges sváb ifjúsági tánctalálkozó volt a Sportcsanokban

A Német Szövetségi Belügyminisztérium, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Magyar Kormány és a Pest Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával szervezett esemény helyszíne volt a Tököli Sportcsarnok.

Az ország több helyszínéről érkezett sváb kiszenekarok mellett jónéhány sváb település tánccsoportja biztosította a programot.

A hangulatosan kialakított Sportcsarnokban fellépket Kreisz László, a Landesrat elnöke, Taksony polgármestere köszöntötte, majd Hoffman Pál Tököl polgármesterének üdvözlő szavai következtek. A mintegy másfél órás programot vendéglátás és közös tánc követte. A fiatalok és idősebbek egyaránt élvezték a remek hangulatot.

Köszönjük a felkérést, s gratulálunk a szervezőknek. Külön köszönet illeti Solymosi Nikolett igazgató asszonyt és dr. Pálos Anamáriát, a Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ igazgatóját az iskolai helyszínek biztosításáért.

Szép nap volt ez a Tököli Német Nemzetiségi Önkormányzat életében is.

A képviselő-testület ülésén történt – Szabályok, engedélyek

  • A Dunai Repülőgépgyár területének egy részére Szabályozási tervmódosítás készül. A Főépítész igényelné a környezeti értékelésről szóló döntést, a határozati javaslat arról szól, hogy a megkeresett környezetvédelmi szervek ezt nem tartják szükségesnek.
  • Tököl képviselő-testülete fontosnak tartja a tököli családok biztonságát. Ezt egy sor döntéssel bizonyítottuk: rendőri túlmunka finanszírozása, járőrautó biztosítása, polgárőrség támogatása. Ezek mellett különös tekintettel a megelőzés jelentőségére több, mint 10 mFt-ért 8 térfigyelőkamerát is vásároltunk. Ezek beüzemelése megtörtént, az 1. napirend előterjesztése a közterületi térfigyelő kamerarendszer szabályait határozza meg.
  • A Tököli Uszoda nyitva tartásáról szól a következő napirend. A határozati javaslat részletesen meghatározza a hétköznapok és ünnepnapok nyitvatartási rendjét. Az uszoda működésének költségei természetesen biztosítottak.
  • A Spartan Training Group Tökölön is létreh kíván hozni csoportot, s ehhez a Tököl név és címer használatának engedélyezését kéri. Céljuk a szabadidősport erősítése, minél több ember elvezetése a sporthoz. Ez egybevég a városvezetés szándékaival is, ezért Tököl név és címer használat engedélyezését támogatjuk. Örülünk, hogy újabb szín került az egyébként is rendkívül színes, sok sportágat felmutató sportági palettára.
  • Rozgics Zoltán motocross pálya használati, üzemeltetési megállapodásának kezdeményezése. A határozati javaslat lényege, hogy amíg a teljes területre vonatkozó komplex hasznosítási koncepció nem születik meg, hosszabb távú bérbeadási döntés nem célszerű. Új fejlemény, hogy Tádics Attila is beadott pályahasználati igényt, ez és a terület hasznosítási lehetőségei, adottságai további egyeztetést igényelnek (védett virágok, iparterület, depónia, rekultivált terület, buckák).
  • Borsos Zoltán területbérleti kérelme a Vásár téren. A határozati javaslat hasonló ez előzőhöz, mert a helyzet is hasonló. A Vásár teret fontos, fejlesztendő rendezvényhelyszínnek tartjuk. A fejlesztési koncepció kialakításáig hosszabb távú bérbeadást nem tudunk támogatni.
  • A kivett közforgalom elől elzárt magánút elnevezése. Az előterjesztés a jogszabályok alapján hatásköri hiányt fogalmaz meg. A képviselő-testület a jogszabályi feltételek hiányában nem dönthet az útelnevezésről.

 

 

Hoffman Pál polgármester augusztus 20-ai ünnepi megemlékezése

Tisztelt Tököliek!      

35. alkalommal mondok emlékező beszédet a Szent Istváni életmű jelentőségéről, s a példa kötelező erejéről.

1990-ben még bátorság kellett ahhoz, hogy a nemzeti ünnepet szent misével kötöttük össze. Megéreztük, hogy milyen öröm keresztény, nemzeti hagyományaink szerint ünnepelni.

Szent István király a magyar történelem legfontosabb személyisége. A krónikákból tudjuk, hogy szigorú, erőskezű vezető volt, ugyanakkor vallásos szent király. Királyságteremtő nagy egyéniség, aki egy letűnő világból átvezette a magyarokat egy új korszakba. A kereszténység felvételével új utat választott számunkra. A magyar államot örök isteni és emberi értékekre építette. Szilárd, tervezhető jövő várt a magyarságra a Kárpát-medencében. Ezért tartjuk augusztus 20-át Magyarország születésnapjának.

Ez szakadt meg a II. világháborút követő évtizedekben.

34 éve új időszámítás kezdődött Tökölön. Összegzésre készülve láttam, hogy ez éppen annyi, mint ami 56 és 90 között eltelt. Két történelmi korszak, amelyet igazán a Szent Istváni életmű alapján érdemes összevetni.

1990-ben Magyarország és Tököl esélyt kapott az újjászületésre. Összefogással keresztény, nemzeti hagyományainkhoz visszatérve kezdtünk az ország és Tököl felemelkedéséért dolgozni.

Nagy dolgok kezdődtek velünk. Mi is akárcsak Szent István történelmi időt kaptunk a Jóistentől. Ez különösen akkor látszik, ha 90-től nemcsak előre, hanem visszafelé is mérlegre tesszük a kétszer 34 évet.

Látjuk a történelmi tablón az 56-os tököli forradalmat, a rend fenntartását, az összefogást, élelmiszer szállítást a budapesti forradalmároknak.

Látjuk a kommunista hálátlanságot, 56-os példaképeink feljelentését, bebörtönzését.

Látjuk az államosított, magyarul elrabolt üzleteket, a gazdáktól erőszakkal elvett földeket, gépeket, állatokat.

Látjuk a kuláklistára tett családok megfélemlítését, a TSZ agitátorok belépést kényszerítő erőszakosságát.

És megtapasztaljuk a keresztény és magyarellenességet, s azt, hogy a Rákosi és Kádár korszak helyi vezetőit nem az vezette, hogy mi a jó a tökölieknek, hanem hogy mit vár el a Kommunista Párt.

Fontos kivétel ez alól Szusits Péter Tökölt fejlesztő munkássága.

A tököliek azonban mindig ragaszkodtak kereszténységükhöz, hazájukhoz, hagyományaikhoz és a legfontosabbnak a családjukat tartották.

Ez a gondolkodás megtartotta a közösség egységét, s ez jelent meg a rendszerváltoztatás értékrendjében, a döntéseinkben.

A mi generációnk, amely még ebben a lelkiségben nevelkedett, kapta a Jóistentől a feladatot a dolgok helyreállítására, a tökölieket ért méltánytalanságok rendezésére. Visszaszereztük és visszaadtunk mindent a tököli családoknak, amit a kommunizmus idején elvettek tőlük.

 Demokratikus működés

Igazságtétel

Gazdaság és közösségerősítés fogalmazódott meg célmondatunkban.

 Tökölt egy jóhírű európai szintű kertvárossá emeljük.

A saját 34 évünkre visszatekintve látjuk, hogy igazán jó időszak van mögöttünk.

  • 1990-ben megmentettük a pénzügyi csődtől a falut
  • Visszaszereztük a tökölieknek az elkótyavetyélt TSZ telepeket
  • Visszaadtuk a gazdáknak jogos tulajdonukat, a földjeiket
  • Hazahívtuk a Tökölről kikényszerített kisvállalkozásokat
  • Megépítettük a közműveket, s a szennyvíztisztítót
  • 1100 magyar otthont alakítottunk ki a volt szovjet lakótelepen
  • Felújítottuk, bővítettük a Művelődési Házat, a Polgármesteri Hivatalt, a Szivárvány Óvodát, a templomot, s az Általános Iskolát
  • Sportklubházat, Sportcsarnokot, Bölcsődéket, orvosi rendelőt, Uszodát, sportpályákat, utakat, járdákat, parkolókat építettünk
  • Új Városközpontot hoztunk létre
  • Üzletek, Idősotthonok, Egészségház, vállalkozások jelzik a folyamatos gazdasági és közösségi gyarapodást.

Mint a visszatekintés mutatja:

Európai szintű életkörülményeket biztosítottunk a tököli családok számára.

A közösségek támogatásával, rendezvényeinkkel újraélesztettük a keresztény, rác-sváb-magyar kötődésű Tökölt.

Kiérdemeltük a városi címet, és sok más személyes és közösségi elismerést kaptunk.

A felkészültség, tudás és szorgalom, a városvezetők és a családok közötti bizalom Tökölt 2024-re vonzó, élettel teli várossá tette. Tököl hírneve erősödött.

A mi erőnk értékrendükben, a közös emlékekben és a tapasztalatban van. S abban, hogy munkánkban a jövő nemzedékek sorsára is gondolunk. A Tököli Fundamentum ezt az értékrendi elkötelezettséget mutatja, s irányt ad a városnak.

Visszavonulásunkkal lezárul egy korszak. Küldetésünket teljesítettük.

A sportolói példaképemtől Balczó Andrástól megismert bibliai idézetet nemcsak a magam, hanem a velem együtt 34 éve Tökölért dolgozó Gergics Illés, Malaczkó István, s valamennyi, jelenlegi és a korábbi ciklusokban velem dolgozó képviselőtársaim nevében is mondom: Pál apostol mondatait átalakítva: „Ama nemes harcot megharcoltuk, futásunkat elvégeztük, a hitet megtartottuk!”

Keresztény, nemzeti elkötelezettségű emberként büszkeséggel és örömmel tekinthetünk vissza a magyar történelemre és benne Tököl küzdelmeire, dicsőséges és küzdelmes éveinkre.

Szent István ünnepén jó megtapasztalni Magyarország 1000 és Tököl 750 évének erejét.

Óriási teljesítmény, hogy a Jagelló idők aranykora, a mezőváros török időkbeli pusztulása után az ide kerülő délszláv, később sváb és magyar népességnek sikerült újraépíteniük a falut.

Tököl az elmúlt évtizedekben is az Önök bizalmának és a közös munkánknak köszönhetően látványosan és lendületesen fejlődött.

Köszönöm, köszönjük a 34 éven át tartó bizalmat, támogatásukat.

A Jóisten áldását kérem mindannyiunkra!

Sok szerencsét Tököl!

Szent István napi liturgia és kenyéráldás

A Szent István napi liturgia keretében Brezina Károly atya megáldotta az új kenyeret.

Hoffman Pál polgármester rövid köszöntés után jelképes keresztvetést követően felvágta a kenyeret, melyet a hívek a szintén megáldott bor és szőlő kíséretében fogyasztottak el.

Köszönjük az előkészületekben segítő családok együttműködését is.

 

Módosítások, új ajánlatok elfogadása, szabályozások – A képviselő-testület augusztusi rendkívüli ülése

2024. augusztus 15-én ülést tartott a város képviselő-testülete.

 

 

 

 

 

 

Az alábbiakban mutatjuk a napirendeket és a szavazások eredményeit.

Részt vett 10 képviselő: Hoffman Pál, Ágics Antal, Csurcsia István, Farkas Zsuzsanna, Kiss László, Gergics Illés, Malaczkó István, Vaslaki Judit, Vejmola István és Vukov Máté., Bejelentés nélkül távol: Füle Zoltán és Karászi László.

Napirend Szavazások
1.)    Közterületi térfigyelő kamerarendszer létesítése 10 egyhangú igen
2.)    „TISZTÍTSUK MEG AZ ORSZÁGOT II.” HULLADÉKFELSZÁMOLÁSI PÁLYÁZAT megvalósításához kapcsolódó ajánlatok elbírálása 10 egyhangú igen
3.)    Tököl város közterületein a fakarbantartási munkák elvégzésére a nyertes ajánlattevő kiválasztása 10 egyhangú igen
4.)    Nagy Attila Spartan Training Group versenyző Tököl név és Tököl Címer használatára vonatkozó kérelme 10 egyhangú igen
5.)    Duna-Média Televízió műsoridő vásárlási szerződés hosszabbítása 8 igen, 2 nem
6.)    Akácos úton található 421/20 hrsz. alatti ingatlan értékesítése árverés útján 8 igen, 1 nem,                         1 tartózkodás
7.)    Szennyvízvezeték térítésmentes felajánlása az önkormányzat részére (Huba utca) 10 egyhangú igen
8.)    Művelődési Központ és Könyvtár 2024. évi rendezvénytervének módosítása 10 egyhangú igen
9.)    Napsugár és Horvát Óvoda felújítása és bővítése projektjének műszaki ellenőri szerződés módosítása 8 igen, 1 nem,                      1 tartózkodás
10.) Tököl, Duna u. 3. (2640/25. hrsz.) szám, Duna u. 14. (2640/3. hrsz.) szám és a Mátyás király utca 7. (2640/32. hrsz.) alatti társasházaknál létesítendő kukatárolók alapozásainak építési munkáira a nyertes ajánlattevő kiválasztása 9 igen,

1 tartózkodás

11.) Tököl Városi Uszoda nyitva-tartása 10 egyhangú igen
12.) Tököl Dunai Repülőgépgyár Vagyonkezelő Kft. területének Településrendezési terve (Szabályozási terve) módosításához vélemény-kérés a 2/2005.(I.11.) Korm. rendelet szerinti környezeti vizsgálat lefolytatásának és környezeti értékelés készítésének szükségességéről 10 egyhangú igen
13.) ifj. Rozgics Zoltán motocross pálya használati, üzemeltetési megállapodásának kezdeményezése 10 egyhangú igen
14.) Borsos Zoltán területbérleti kérelme 10 egyhangú igen
15.) Tököl, 952/4 hrsz. alatti „kivett közforgalom elől elzárt magánút” utcanevének meghatározása 10 egyhangú igen
16.) 2024. évi támogatási kérelmek második félévi fedezetének biztosításáról 10 egyhangú igen
17.) „Belterületi utak burkolása” tárgyú közbeszerzési eljárás eredményhirdetése 10 egyhangú igen
18.) Kiss Kálmán Tököl, Mező utca 3. sz. alatti lakos ingatlanhasználati szerződése 9 egyhangú igen
19.) Tököl Szociálpolitikai Lehetőségeinek Fejlesztéséért Alapítvány támogatási kérelme 7 igen, 2 nem