Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2024

Tököl Város Önkormányzata a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelővel együttműködve 2024. évre kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot az önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók részére, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgató jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

A pályázatkiírás megtekinthető a www.tokol.hu honlapon.

A pályázat rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje:

2023. november 3.

További információ a 24/520-907 telefonszámon, Kuruncziné Radnics Katalin igazgatási ügyintézőtől kérhető.

Az „A” típusú pályázati kiírás – felsőoktatási hallgatók számára itt érhető el

A „B” típusú pályázati kiírás – felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára itt érhető el

Új tanév, új igazgató a Tököli Weöres Sándor Általános Iskolában

Mint a képek is mutatják, felemelő évnyitó ünnepséggel kezdődött a Weöres Sándor Általános Iskola 2023-24-es tanéve a Sportcsarnokban. Az ünneplőbe öltözött gyereksereg között különösen az elsősök ültek megilletődötten az eseményen.

A névsorolvasás és a nagyobb diákok könnyed műsora után Solymosi Nikolett igazgató asszony mondott évnyitó beszédet. A napi rutin néhány nap alatt kialakult, s az is kiderült, alaptalan pánikkeltés volt a tököli iskoláról és óvodákról terjesztett hír a kezelhetetlen tanárhiányról. Köszönhetően a hivatásukat nyugdíjba vonulásuk után is szerető, s a tanítást vállaló pedagógusoknak, a tanórák megtartása biztosított. A nemrég nyilvánosságra került európai 12,5, magyar 10,5 tanár-diák arány Tökölön még ennél is jobb, egy tanárra 10 diák jut.

A tanévet az iskola 635 tanulóval kezdte el.

Utazás Marokkóba

Szárny-nyitogató AMI, Koszorú csoport

Nagy izgalommal és örömmel készültünk Marokkóba a „Gyermekek a békéért” fesztiválra, melyre Tököl művészeti iskolájából A Szárny-nyitogató Alapfokú Művészeti Iskolából Koszorú néptánccsoportunk meghívást kapott.

Már az indulásunk kalandosra sikerült, a rossz idő miatt nem tudott a repülőgépünk időben felszállni, ezért Frankfurtban lekéstük a csatlakozást. Egy napot töltöttünk a német városban, egyikünk sem várakozott még ennyit reptéren, de a jó társaságban hamar elrepült az idő, még egy városnézés is belefért.

Az éjszaka közepén landoltunk Casablancában, innen még két órányi buszozás várt ránk Rabatig.

A szállásunk 9 napig egy campuson volt a többi ország delegációival együtt.  A gyermekcsoportok Afrika, Európa és Ázsia országaiból érkeztek. A legtöbb időt az udvaron felállított sátrak alatt, közösen töltöttük. Kísérőnk és angol tolmácsunk Ikram, egy helyi egyetemista önkéntes lány, mellette állandó kísérőnk Gésa, a buszsofőr volt.

A fesztivál minden napján vagy színpadi fellépésünk volt, vagy viseletben vonultunk fel a városok utcáin. Nagyszerű volt a fogadtatás, nagy tömegek voltak mindenhol.

Két koreográfiát vittünk, egyet magyarpalatkai és egyet szilágysági táncokból. Mindkettőt nagy örömmel táncoltuk és érdeklődéssel néztük a többi ország táncait és hallgattuk zenéit. Este a szálláson volt lehetőségünk ismerkedni, táncokat tanulni és tanítani egyaránt. Talán legszorosabb barátságba a törökökkel kerültünk, és a legnagyobb odaadással is ők és a kongóiak tanulták a mi legényes csapásainkat.

A délelőttöket szabadprogrammal tölthettük. Voltunk a gyönyörű óvárosban, a helyi bazárban, egy jellegzetesen marokkói étteremben helyi ételeket kóstoltunk. Fürödtünk az Atlanti-óceánban, láttunk különös növényeket a botanikuskertben és kajakoztunk a Rabatot – Salét elválasztó folyón.  A bazárban vásárolt hennát is kipróbáltuk egymáson.

A fesztiválprogram részeként fogadáson vettünk részt és beszédeket hallgattunk a békéről a marokkói parlamentben. Casablancában megnéztünk egy óriási mecsetet. Mindenhol büszkén képviseltük Magyarországot.

Óriási élmény volt bepillantani egy másik földrész más kultúrájába, valamint a fesztivál nemzeteinek sokszínűségével találkozni. Tánccsoportunk még jobban összekovácsolódott, örök emlék marad számunkra a sok együtt átélt élmény.

Várkonyi Álmos

A 33, avagy a krisztusi kor……………

Idén július elején a Máltai Szeretetszolgálat Tököli Csoportja a 33. nyári táborát szervezte meg rászoruló tököli gyermekek számára. Ennyi év alatt óhatatlanul rengeteg emlék feltolul, sok sok gyermekarc vésődik az emlékezetünkbe…. sok, egykori nyaraltatott gyermekünk csemetéjét vittük idén. Érdekes a mostani szemekben, mozdulatokban, alkatban az édesanyjukat, apjukat felfedezni.

Mindig megállapítjuk, hogy mennyit változott- s másrészről mégsem változott a világ…Ugyan a 33 évvel ezelőtti nyaraltatáshoz képest egész más a gyermeksereg, más családi hátterek, szokások, gondok vannak, de az öröm, amit szerezni tudunk a srácoknak és a szülőknek az egyhetes nyaraltatással lehet mondani, mit sem változott.

A nyaraltatás teljes megszervezése igen nagy munka. Önkénteseink nyári szabadságukból áldoznak a nemes feladatra. A szokásos, immár „kötelező” gyerekprogramokat mind lebonyolítottuk: kistúra, nagytúra, számháború, sorversenyek, méta a Belső tónál, mindennapos strandolás, ugrálóváras tombolással. A dús program ellenére a gyerekeket nem volt könnyű lefárasztani, de igen hálás csapat volt: válogatás nélkül, s rekord mennyiségű adagok tűntek el a kis bendőkben- öröm volt főzni ilyen csapatnak!

A tartalmas hét után hálával a szívünkben, hogy épségben hazahoztuk őket, tértünk haza, s jó érzéssel nézzük vissza a jóhangulatú fotókat. A szülők köszönő sorait pedig elraktározzuk szívünkben.

Nagy köszönettel tartozunk adományozóinknak, akikre minden évben számíthatunk:

Bagi Istvánné, Bagyó Mártonné, Dévay Hús Kft, Dienes Attila, Dunagép Zrt-Benkovics Antal, Firnigel Györgyné, Fitting Ker Kft, Keller Anna, Ledács Kis Miklós, Nemesné Gólya Krisztina, Maggie Hajsziget Kft, Terbe-Kőszeri Virág, Saftics Györgyné, Schneider Zoltán,  Sovány Katalin, Sovány András, Tádics Magdi,  Tuza Andy, Tököl Önkormányzat, Vukov Ádám, Ziti Fagyizó- Áschin Zita.

Máltai Szeretetszolgálat Tököli Csoportja  

Tájékoztató a központi földi szúnyoggyérítésről

Tökölön az Önkormányzat megrendelésére

2023. október 5. napján,

a napnyugta utáni órákban földi kémiai védekezésre kerül sor.

Rossz idő esetén a védekezés 2023. október 6. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Érintett helyszínek: Tököl területén 243 ha.

A méhészek kiértesítése közvetlenül, egyenként megtörtént.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

  • A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.
  • A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.
  • A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.
  • A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák.

A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.