Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
    Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2018 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Digitális fejlesztés és csapadékvíz-gazdálkodás
Közös térségi pályázat települési integrált vízgazdálkodás megvalósítására

Tököl Város Önkormányzata Szigetszentmiklós Város Önkormányzatával és Dunavarsány Város Önkormányzatával közösen pályázatot nyújtott be az EU Urban Innovative Actions (UIA, magyarul „Innovatív Városi Akciók”) kezdeményezésére „Operatív (és) közösségi tervezés alapú települési integrált vízgazdálkodás” címmel.
Ezt a pályázati anyagot Csapadékvíz elvezetés III. programként futtatjuk. A pályázat benyújtásának határideje 2019. 01. 31. volt. Ez a projekt különleges, hisz nemcsak folytatódhat a csapadékvíz elvezetési program, hanem digitális fejlesztésre is sor kerül. 1 milliárd 200 mFt összegű pályázat benyújtása történt meg a három önkormányzattal közösen. A pályázat elnyerése esetén 600 mFt Szigetszentmiklóson, 300-300 mFt pedig Dunavarsány és Tököl céljaira kerül felhasználásra.
Az ERFA támogathatja a fenntartható városfejlesztés területén hozott innovatív intézkedéseket. A támogatott projekteknek innovatívnak és jó minőségűnek kell lenniük, a főbb érdekeltek bevonásával kell megtervezni és megvalósítani őket, továbbá eredményorientáltnak és átültethetőnek kell lenniük. A projekt lényege, hogy olyan modern, szakmai és tapasztalati alapokon nyugvó közösségi döntéshozói és döntésellenőrző platform jöjjön létre, amely egyben alapja a városi rendszerek és életterek minőségjavításának.
• kommunikációs teret ad,
• tudatosítja a lakossággal egyértelműen a célok elérése érdekében hozott önkéntes részvétel és támogatás fontosságát,
• az analóg adatokat digitális formában elérhetővé teszi, konvertálja azokat; ICT-n alapuló (a digitális és a fizikai világot összekapcsoló) okos város kialakítását célozza. A projekt ötlete kiterjeszthető más gazdálkodási szektorokra is (zöldterületi közösségi tervezés, energiahatékonysági programok, klímavédelem, stb.),
• okos módon értelmezni képes az önkormányzati és lakossági döntések megvalósulásának hatásait (múltbeli események rekonstruálása és jövőbeni események előrejelzése),
• javaslatokat tesz a lakossági üzemeltetésben lévő eszközök várható legnagyobb közösségi hasznot nyújtó tudatos alkalmazásának segítéséhez.
Az egységes térinformatikai rendszer mindhárom településen nagymértékben elősegíti a tervezéseket, befolyásolja a településfejlesztési koncepciókat.
A projekt eredményeként az alábbi „kézzelfogható” eredmények jönnek létre Tököl tekintetében:
• korábbi csapadék-kár gazdasági elemzése, az egyes beruházások költség-haszon elemzései (hasznosulási teljes gazdasági értékmutató).
• térinformatikai alapinformációk (kiinduló állapot): digitalizált és naprakész verifikált adatok és információk a csapadékvíz-gazdálkodás megvalósulásához,
• operatív környezeti monitoring rendszerhez való hozzáférés, a város felszín alatti víztestének folyamatos, online felszín alatti vízszint adatait mutató rendszeréhez,
• pénz és eszközrendszer az alternatív csapadékvíz-gazdálkodás megteremtéséhez (tározók, esőkertek, tartályok, egyéb lehetséges alternatív megoldások finanszírozására dedikált pénzügyi keret).
Cél Tököl tekintetében az, hogy 50 % alatt tartsuk az informatikai és egyéb beruházások szintjét, és a többi forrás Tökölön fizikai kivitelezésre legyen fordítható. A legproblémásabb helyszínek:
• Iskola utca, Egészségház, Sportcsarnok, Aradi utca környéke
• Pesti úti lakótelep (itt szikkasztásra is van lehetőség)
• Hősök tere-Kolozsvári utca-Petőfi utca környéke.
A 20 %, 60 mFt körüli saját forrás biztosítása Tökölön a 300 mFt-os projekt esetében jelentős, legalább 150 mFt összegű vagyongyarapodást eredményez.