Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Tököl Város programszintű kerékpárhálózat fejlesztési terve

Tököl Képviselő-testülete irányításával a Polgármesteri Hivatal munkatársai dolgoznak a város programszintű kerékpárút-hálózati fejlesztési tervén.

A tárgyalt koncepció felöleli a szakemberek javaslatait és a tököli polgároktól érkezett javaslatokat, igényeket. A meglévő, kijelölt kerékpárút szakaszok, s a forrásszerzést lehetővé tevő pályázati kiírások feltételrendszerének elemzését követően készül a város kerékpárhálózat fejlesztési programja.

A Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén című pályázat esetében a nyomvonal az Eurovelo 6 tököli szakaszának, s a 2018. szeptember 24. határidővel, a Pénzügyminisztérium által kiírt pályázat pontozási rendszerének figyelembevételével készült. Az előkészítés során megismert igények szerint három kerékpárút nyomvonal elemzése szükséges.

1.) A Tököl, Pesti út – Tököl, Hermina út közötti szakasz.
Több közigazgatási határt (Sziget Center üzletközpont) és magántulajdonosokat érint:
- A Tököl, Fő út-Szentmiklósi út rácsatlakozásig kompetens;
- Az út folytatása, illetve a Hunyadi út Szigethalom közigazgatási területe;
- Az útkanyarulat területének tulajdonosa a repülőteret tulajdonló cég;
- Az út mindkét oldala az árok mellett magántulajdonban van. A Budapest felé vezető szakasz alatt fekszik a Pesti úti lakónegyedet ellátó gázvezeték.
Összegzés: előkészületek folynak, azonban a 2018. szeptember 24. határidőre ezen szakaszra pályázati dokumentáció nem volt összeállítható.

2.) Az ártéri védőtöltésen kialakítandó kerékpárút vonatkozásában Halásztelek polgármesterétől, illetve egy civil személytől történt megkeresés, közös pályázat készítési lehetősége iránt érdeklődve.
- E nyomvonalra vonatkozóan Tökölön nem jelentkezett igény. A Tököli Képviselő-testület már 1990-től a Gerincút tervezésének időszakában a gépjárműforgalom egy részének településeket elkerülő lehetőségét látta a helyszínben. Ezt tervezői tárgyalásokon is javasoltuk, azonban tervező munka az elképzelésre nem indult;
- A kerékpárútra vonatkozó elképzelés legalább három települést, Szigetszentmiklóst, Halásztelket, Tökölt érinti, tehát a városok közötti egyeztetés, együttműködés nélkülözhetetlen;
- Tájékozódni szükséges a gátkorona vagy az oldalterület, vagy mindkettő felhasználhatóságát illetően;
- Pályázati forrásszerzés céljából fontos a támogatáshoz szükséges feltételeknek való megfelelés, ami ebben az esetben még nem megítélhető.
Összegzés: az előkészületek folytatása célszerű, azonban a 2018. szeptember 24. határidőre ezen szakaszra komplett pályázati dokumentáció nem volt összeállítható.

3.) Ez a kerékpárúthálózati nyomvonal egy átfogó fejlesztési elképzelést tartalmaz. A teljes szakasz a Csepel-szigeten egy az Eurovelo 6 kerékpárút Tököl Mester utcából kiindulva egy tököli szakasz után
1 - a szigetcsépi Kis-Duna sorra visszakanyarodva a tököli, illetve a szigethalomi Dunasor meglévő útvonalát felhasználva az Eurovelo Taksonyi hídhoz vezető részéhez érve;
2 - Szigetcsép-Szigetszentmárton belső útjain Ráckeve turisztikai, idegenforgalmi nevezetességeihez vezetne. Az elfogadás egy komplett fejlesztést eredményez.

A Tököl kerékpárúthálózat fejlesztési terv ezen szakasza:
- csatlakozik az Eurovelo 6 kijelölt kerékpárút nyomvonalhoz;
- A Tököl-Szigethalom települések közötti veszélyhelyzetet csökkenti, mert a kerékpárosok jelenleg a Ledina dűlőn az útpályán közlekednek;
- Magas munkaválallói létszámot foglalkoztató cégeket érint, s a dolgozók számára biztonságos munkába járási körülményeket teremt. (Négy cég közel 300 munkavállaló);
- Tököl déli városrészében élők számára üzletek, szolgáltató egységek, temető kerékpáron történő megközelítését is lehetővé teszi;
- A nyomvonal II. üteme a turisztika lehetőségek kihasználása mellett közelebb hozza a városhoz, a szolgáltatásokhoz Tököl szociálisan hátrányos helyszínén, a Szigetmajorban élőket;
- A Szigetcsépi Strandfürdő megközelítését, kihasználtságát is növeli. Itt és a Tököli Parkerdőben kis költségű kirándulási, kikapcsolódási lehetőségeket teremt.

Ezen kerékpárút első ütemének Tököl, Ledina dűlő – Ledina út – Kapisztrán János utca – Csépi út előkészítettsége jó, a geodéziai felmérés megtörtént, 2018. szeptember 24-ig a szükséges tervi dokumentáció is elkészül. A felsorolt előnyök a pályázat elbírálása során többlet pontokat eredményeznek.

A fentiek alapján született döntés értelmében Tököl Város Képviselő-testülete a Pénzügyminisztérium által kiírt „Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása” című pályázaton a 3.) pontban ismertetett Ledina dűlő – Csépi út pályázattal vesz részt.

A tervezővel egyeztetett bruttó építési költség (becslés): 160 000 000 Ft
Pályázati bruttó összköltség (építési költség + egyéb költségek): 177 777 777 Ft
Igényelt bruttó támogatás (pályázati összköltség 95%-a): 168 888 888 Ft
Szükséges bruttó önerő (pályázati összköltség 5%-a): 8 888 889 Ft

A Pénzügyminisztériumi felhívás alapján lehetőségünk nyílik a Mester utca folytatását képező Szigethalom, Határ út és Tököl, Csépi út között kerékpárút kialakítására az alábbi formában:
1. szakasz: Ledina dűlő, Szigethalom, Határ utca és Tököl, Kossuth Lajos utca közötti szakaszon gyalog- és kerékpárút megépítése,
2. szakasz: Ledina dűlő, Kossuth Lajos utca és Ledina út közötti szakaszon kerékpárút megépítése,
3. szakasz: Ledina út, Kapisztrán János utca, Széchenyi István út (Kapisztrán u. folytatása) Csépi útig kerékpársáv kialakítása.

A pályázat teljes keretösszege: 4 milliárd forint
Támogatás összege: minimum 20 millió Ft – maximum 200 mFt.
Támogatás intenzitása: 85-95% adóerő képességtől függően:
0-30.000 Ft/lakos esetén 95%,
30.001-50.000 Ft/lakos esetén 85 %,
50.001-Ft/lakos felett 75%)

Tököl esetében az egy lakosra jutó adóerő-képesség 21.579,86 Ft/fő, tehát a támogatás intenzitása 95%.
A pályázat beadása 2018. szeptember 24-én megtörtént.