Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
    Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2018 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Amerikai bombázó roncsait emelték ki Tökölnél a Duna medréből
A II. világháborúban lelőtt harci repülőt a szolnoki RepTárban mutatták be

Egy II. világháborús amerikai bombázógép négyméteres roncsdarabját tárták fel és emelték ki pénteken a tököli Duna-parton. A folyó idei alacsony vízállása miatt a mederből kilátszott egy roncsdarab, amit Szilágyi Tibor talált meg tíz nappal a feltárás előtt. Az amatőr kutató a lelet megmentése érdekében bejelentést tett a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, valamint a Magyar Roncskutató Egyesületnél.

Szilágyi Tibor egy blogon, a roncsmentésről szóló beszámolójában leírta, hogy a mostani alacsony vízállásnál visszament arra a helyre, ahol öt évvel korábban már megtalálta egy repülőgép szárnyborításának két darabját. A makettezéssel, hagyományőrzéssel és relikviagyűjtéssel foglalkozó férfi akkor a kisebbik darabon felfedezte, hogy több helyen jól látható az alapanyag – ALCLAD 24 S–T –gyári felirata, illetve az ezüst és szürke festés is felismerhető maradt. Az előkutatások során kiderült, hogy egy B–24-es amerikai, négymotoros bombázórepülőgép darabjai hevernek a Duna-parton.

A levéltári adatok szerint 1944. július 30-án az amerikai 15. Légihadsereg 485. bombázócsoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta. Frank Wodzinski főhadnagy B–24G típusú repülőgépét a cél felett eltalálta a magyar légvédelem. A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába.

– A tízfős személyzetből mindössze egy amerikai katona élte túl a zuhanást. Ő nem Frank Wodzinski volt – ezt már Magó Károly nyilatkozta a Szoljon.hu-nak. Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis zászlósa, roncskutató elmondta: nem sokkal az eseményeket követően az elhunytak maradványait a nyakukban lévő „dögcédula” alapján azonosították. Volt, akit a gép mellett, volt, akit Ercsinél találtak meg.

A most előkerült alkatrészekről kiderült, hogy a szárny főtartójának egy négyméteres darabja, amely a motortartó bak bekötésével együtt nyugszik a mederbe beágyazódva. Mivel fennállt a roncs eltűnésének lehetősége, az engedélyek beszerzése után a HM Hadtörténeti Intézet, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis és a Magyar Roncskutató Egyesület közösen végezte el a feltárási munkálatokat; a kiemelés után a roncs szombat óta a szolnoki repülőmúzeumban, a RepTárban látható.

A B–24-es gép felfedezését az alacsony vízállás segítette.
Fotó: Reptár

(Magyar Idők 2018.08.27.-Baranyai Gábor)