Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
    Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2018 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Vízminőségi-kárelhárítás

III. fokú kárelhárítási készültség (1 esemény): Helye: KDVVIZIG, Ráckevei-Soroksári-Dunaág (RSD)

Időszak: 2015. július 7. 12:00-tól

A Kvassay-zsilip gravitációs vízpótlás megszűnésével a RSD vízminőség romlásának megakadályozására, az ökológiai- és öntözővíz vízigény biztosítására - előzetes OVF engedéllyel - szivattyús betáplálást kezdtek meg. 2015. szeptember 11-től a szivattyúzást napi 8 órában végzik. 2015. október 9-13 között a kedvező vízállás lehetővé tette a gravitációs vízpótlást, így a szivattyúzást leállították. Az azt követő dunai vízszint csökkenés miatt azonban ismételten megkezdték a szivattyús vízpótlást. Költségcsökkentés érdekében az analitikai vizsgálatok gyakoriságát heti 1-re csökkentették, mellette a VIZIG naponta helyszíni méréseket (oldott oxigén, vezetőképesség, pH) végez. A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpont 2015. október 13-án vízminőség vizsgálatokat végzett az RSD 7 pontján. Az eredmények szerint a víz minősége halélettani szempontból továbbra is megfelelő. A következő vízminőség-ellenőrzés tervezett időpontja 2015. október 20.

A szivattyúzás szükségességének időtartama a Dunai vízállás függvénye.

Egyéb jelentősebb esemény:

- Rendszeresen visszatérő esemény, hogy a heves esőzés miatt a Mosoni-Dunába (ÉDUVIZIG) – az üzemeltető Pannonvíz Zrt. érvényes vízjogi engedély birtokában - a Belvárosi és Nádorvárosi átemelőnél csapadékvízzel és talajvízzel higított tisztítatlan szennyvizet zsilipel. A Nádorvárosi átemelőnél 2015. október 11-én 16 000 m3, október 14-én 5000 m3, a Belvárosi átemelőnél 2015. október 14-én 63 000 m3 szennyezett vizet emeltek át. A műveletekről a vízügyi hatóság is értesült. A vízügy részéről az események beavatkozást nem igényeltek.

- Hasonló okból ugyancsak az ÉDUVIZIG igazgatási területén az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. érvényes vízjogi engedélye alapján a Komárom 1. számú szennyvízátemelő telepnél 2015. október 11-én 8148 m3, 15-én 10 000 m3 csapadékvízzel és talajvízzel higított tisztítatlan szennyvizet zsilipeltek a befogadóba. A műveletekről a vízügyi hatóság is értesült. A vízügy részéről az események beavatkozást nem igényeltek.

Országos Vízügyi Főigazgatóság